Ambassade en Consulaten van België in Rusland

België in Rusland

Welkom op onze website!

 

 
Reisbeperkingen door de Covid-19-pandemie

Bent u momenteel als Belg gestrand in het buitenland? We doen er alles aan om samen met u naar een oplossing te zoeken. Bekijk hier wat u zelf kunt doen: https://diplomatiebe.tappable.dev/coronavirus-nl

 
Voor verdere vragen kunt u ons contacteren via e-mail op Moscow@diplobel.fed.be of telefonisch op + 7 (495) 780 03 31. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten en lees het reisadvies.

Zoals minister Goffin opmerkte in zijn brief van 17 maart, staan we voor uitzonderlijke omstandigheden en is soms wat geduld nodig. Alvast bedankt voor uw begrip.

Ons team doet er alles aan om u te helpen. Door te registreren op TravellersOnline blijft u op de hoogte van mogelijke opties om naar België terug te keren, inclusief commerciële vluchten.

Als u toch wat langer dan verhoopt in het buitenland moet blijven, weet ook dat er in vele landen Belgische expats zijn die nuttige tips of tijdelijke oplossingen op de groep #BelgenVoorElkaar delen. 
 

 
Actualiteit

De Russische autoriteiten hebben aangekondigd dat het reguliere luchtverkeer met het buitenland werd opgeschort en dit vanaf 27 maart. Tot 1 mei zijn er ook belangrijke beperkingen van kracht wat de toegang tot het Russische grondgebied voor buitenlandse staatsburgers betreft.
 
Sinds 30 maart zijn er maatregelen van zelfisolatie uitgevaardigd in Moskou (stad) en de regio Moskou, evenals in enkele andere steden en regio's in Rusland.
 
De inwoners van Moskou mogen, ongeacht hun leeftijd, hun woning enkel verlaten in volgende gevallen:
 
- Om inkopen te doen in de meest nabije apotheek of supermarkt;
- Om zich naar het werk te begeven, indien nodig;
- Bij medische noodgevallen of in geval van directe bedreiging op het leven of gezondheid;
- Om het vuilnis buiten te zetten op de daartoe voorziene plaats;
- Om huisdieren uit te laten in een straal van honderd meter rond de eigen woning.
 
Vanaf 15 april gelden bijzondere bepalingen. Iedereen die zich door Moskou wil verplaatsen met eigen transport of openbaar vervoer (taxi, auto, metro, bus, fiets, etc...) voor persoonlijke, werkgerelateerde of medische redenen, moet op voorhand een digitaal pasje aanvragen die dit toelaat. De website van de stad Moskou (mos.ru) bevat alle nuttige inlichtingen om een toelatingspasje te verkrijgen. Dit pasje kan men ook via SMS aanvragen via het nummer 7377 of telefonisch via +7/ 495 777 77 77. Deze maatregelen gelden niet wanneer u zich te voet verplaatst.  Wie buiten komt dient altijd de sociale afstandsregel van 1,5 meter tussen personen in acht te nemen.
 
Sinds 31 maart zijn er in Sint-Petersburg ook isolatiemaatregelen van toepassing. De stad volgt hierin het voorbeeld van Moskou. Deze maatregelen zijn verplicht voor inwoners van Sint-Petersburg die ouder zijn dan 65 jaar en aanbevolen voor mensen die jonger zijn dan 65 jaar. Op dit moment geldt er geen systeem van toelatingspasjes. 
 
Wanneer men symptomen ontwikkelt of hierover twijfelt is het aangeraden om het noodnummer 112 te bellen (via een mobiele telefoon) of 03 (via een vaste lijn). De operatoren in deze centrales beschikken eveneens over een Engelstalige dienst. 
 
Wij herinneren er onze landgenoten in de Russische Federatie aan dat het uiterst belangrijk is om zich aan de richtlijnen en aanbevelingen van de lokale autoriteiten te houden.
 
Voor meer informatie omtrent het coronavirus, raden wij u aan volgende websites te bekijken:

----------------------------------------------------------------------------------

U bent een Belg die onlangs naar Rusland is verhuisd en u wilt zich inschrijven op de Ambassade in Moskou of het Consulaat-Generaal in Sint-Petersburg? U reist als toerist door Rusland en u bent uw paspoort verloren? U dient een visum aan te vragen om naar België te reizen? Dan bent u hier op het goede adres.

Deze website zal u ook op de hoogte houden van consulaire aangelegenheden die specifiek voor Belgen in Rusland gelden, de actualiteit van het buitenlandse beleid van België en andere nuttige info of evenementen.

Nieuws

25 mei

Verklaring van Minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin ter gelegenheid van de 20ste verjaardag van twee Protocollen bij het VN-Kinderrechtenverdrag, 25 mei 2020.

21 mei

We prijzen de inspanningen van de Burundese burgers die zich resoluut hebben geëngageerd in het verkiezingsproces, sommigen met risico voor hun eigen leven of fysieke integriteit. Dit proces heeft geleid tot de drievoudige stembusgang van 20 mei, een cruciale stap in het consolideren van de politieke en institutionele stabiliteit van het land.

17 mei

Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit schrapte uit de lijst van geestesziekten. Sinds 2004 is 17 mei Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie (IDAHOBIT), dag waarop seksuele diversiteit wordt gevierd, maar ook de aandacht wordt gevestigd op discriminatie en geweld tegen LGBTI personen.

08 mei

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo spreekt op deze Internationale Dag van het Rode Kruis zijn uitdrukkelijk steun uit voor het werk van de Rode Kruis-gemeenschap. Hij wenst iedereen van de Rode Kruis-beweging te danken voor het jarenlange partnerschap en voor de inzet tijdens deze coronacrisis. Ons land zegt in het kader van de strijd tegen COVID-19 5 miljoen euro toe aan de Internationale Federatie van het Rode Kruis.