Ambassade en Consulaten van België in Rusland
Home Consulaire diensten Biometrisch paspoort

Biometrisch paspoort

 
U kan enkel een biometrisch paspoort aanvragen indien u bent ingeschreven bij een Belgisch consulaat in Rusland.

 

Procedure

Elke Belg vanaf de leeftijd van 6 jaar dient zich persoonlijk aan te melden op de Ambassade of het Consulaat-Generaal bij het indienen van een paspoortaanvraag, zodat hun biometrische gegevens (foto en vingerafdrukken van beide wijsvingers) kunnen worden geregistreerd.

Kinderen jonger dan 6 jaar zijn niet verplicht zich persoonlijk aan te bieden. Indien men verkiest dit niet te doen, moeten zij aan de Ambassade of het Consulaat-Generaal een paspoortaanvraag sturen, welke eveneens ondertekend dient te zijn door beide ouders, en vergezeld van een duidelijke pasfoto. Het akkoord van beide ouders is essentieel voor de afgifte van een paspoort aan een minderjarige.

U dient voor een paspoort aanvraag steeds eerst het consulaat te contacteren waar u bent ingeschreven. U kan hier nakijken tot welk consulaat u zich dient te wenden.

 

Vereiste documenten

 1. Bewijs van betaling van consulaire rechten en productiekosten. Neem contact op met het consulaat van uw jurisdictie voor tarieven en betalingsmodaliteiten.
 2. Bewijs van uw identiteit: eID / Russisch intern paspoort.
 3. Indien u uw nieuwe paspoort per aangetekende post wenst te ontvangen: een vooraf gefrankeerde en aan uzelf geadresseerde omslag.
 4. Paspoortaanvraag

Opmerking: het is niet langer nodig een pasfoto aan uw aanvraag toe te voegen, behalve voor kinderen jonger dan 6 die niet persoonlijk naar de Ambassade / Consulaat-Generaal komen en van wie ter plaatse dan ook geen foto genomen kan worden.

Leveringstermijn voor een biometrisch paspoort: ongeveer 10 werkdagen.

Uw identiteit is waardevol!

 

Verlies of diefstal van uw paspoort

Bij verlies of diefstal van uw paspoort, bel onmiddellijk het gratis nummer "DocStop" 00800 2123 2123 (24u/24) om het document te laten blokkeren tegen bedrieglijk gebruik; in geval van diefstal, leg een verklaring bij de politie af; vraag daarna een nieuw paspoort aan. 

 

Belgen die bij een bezoek aan Rusland hun paspoort verliezen

Belgen die niet ingeschreven zijn bij een Belgisch consulaat in de Russische Federatie kunnen geen biometrisch paspoort verkrijgen, maar enkel een noodpaspoort dat hun in staat stelt terug naar België te reizen.

Procedure

 • bel onmiddellijk het gratis nummer "DocStop" 00800 2123 2123 (24u/24) om het document te laten blokkeren tegen bedrieglijk gebruik.
 • in geval van diefstal, leg een verklaring bij de politie af
 • Neem vervolgens contact met het consulaat van uw jurisdictie om een nieuw paspoort aan te vragen.

Documenten vereist bij de aanvraag van een noodpaspoort

 • Verklaring van verlies of diefstal bij de Russische politie (PV)
 • 2 pasfoto’s
 • Bewijs van uw identiteit (eID, fotokopie van uw paspoort,…)
 • Neem contact op met het consulaat van uw jurisdictie voor tarieven en betalingsmodaliteiten.

Indien u ook andere identiteitsbewijzen of kredietkaarten hebt verloren, vergeet dan niet ook deze zo snel mogelijk te laten blokkeren.