Legalisatie van documenten

Hoe legaliseert u een document?

  1. Laatst bijgewerkt op

Algemene informatie

Een document dat in het ene land officieel en legaal is, is dat niet automatisch in het andere. Veel documenten moet u daarom eerst laten legaliseren, om ze over de grens te kunnen gebruiken.

De legalisatie slaat op de controle van de oorsprong van een document. Legalisatie is een officiële bevestiging dat de handtekening van de ambtenaar die een document ondertekende, of het zegel of de stempel op het document, echt is.

Niet enkel de handtekening van degene die het stuk afgaf wordt gelegaliseerd maar bij uitbreiding wordt ook de handtekening van een legaliserend ambtenaar gelegaliseerd. Elke handtekening, elk zegel of elke stempel wordt gelegaliseerd door diegene die daarvoor bevoegd is en die de handtekening, het zegel of de stempel kent. Dit verklaart waarom vaak verscheidene legalisaties - in een welbepaalde volgorde - nodig zijn.

Een land kan aangesloten zijn bij een legalisatieverdrag dat afspraken bevat over hoe landen elkaars officiële documenten accepteren. Een groot aantal landen is aangesloten bij het “Apostilleverdag” van Den Haag van 5 oktober 1961. Er is dan maar 1 legalisatie nodig door middel van een apostillestempel.

Vragen en antwoorden over legalisatie van documenten

Voor de legalisatie vanuit het buitenland kunt u ook steeds de website raadplegen van onze vertegenwoordiging ter plaatse: Belgische ambassades en consulaten in het buitenland

Om uw vraag te verfijnen, kunt u ook de Zoekcriteria gebruiken.
 

Specifieke aspecten van de jurisdictie

België erkent de door Armenië uitgegeven e-Apostilles. Rusland en Belarus geven geen e-apostilles uit. 

Opgelet, België erkent de door Oezbekistan afgegeven apostilles niet (uitleg). Dit betekent dat officiële Oezbeekse documenten meerdere malen moeten worden gelegaliseerd. 

Belgische elektronische apostilles ("e-apostilles") worden door de lokale autoriteiten niet altijd even gemakkelijk herkend. Zij moeten echter wel worden erkend, aangezien zij geldig zijn in alle landen binnen de jurisdictie. Neem contact op met de consulaire afdeling als u problemen hebt met de erkenning van een Belgische e-apostille